Mechanische Ventilatie

.

Wat is mechanische ventilatie en zijn er gezondheidsrisico’s door ventilatiesystemen?
Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiesysteem de binnenlucht continu naar buiten af. Buitenlucht komt dan via klepramen of roosters op natuurlijke wijze de ruimte of het gebouw binnen. Een ventilatiesysteem vormt geen risico voor de gezondheid zolang het goed is ontworpen, geïnstalleerd en afgesteld. Ook moet u het ventilatiesysteem regelmatig schoonmaken.

Gebalanceerde ventilatie

Nieuwe gebouwen zijn vaak voorzien van gebalanceerde ventilatie.Zo’n ventilatiesysteem voert verse buitenlucht toe en voert binnenlucht af. De aanvoer en de afvoer zijn daarbij in balans.Meestal wordt bij gebalanceerde ventilatie ook warmteterugwinning (wtw) toegepast. Geeft de af te voeren lucht via een warmtewisselaar zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht.Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat levert energiebesparing op.
Bij het uitvallen van gebalanceerde ventilatie is het verversen van de binnenlucht. lastiger door het ontbreken van toevoerroosters. In dat geval kunt u een raam op een kier zetten. 24 uur per dag ventilerenHet is belangrijk om 24 uur per dag te ventileren. Schakel dus nooit uw ventilatiesysteem uit. Stem het gebruik van de ventilatievoorzieningen af op het aantal mensen dat gebruik maakt van de ruimte en de intensiteit van het gebruik.
Heeft u bijvoorbeeld een feestje of wordt er gerookt in huis, zet dan het ventilatiesysteem op een hogere stand dan normaal. Sluit in elk geval nooit de toevoeropeningen voor de buitenlucht af.

Onderhoud ventilatiesysteem

Er gaat veel lucht door de ventilatieroosters en ventilatiekanalen. Daardoor kunnen stofdeeltjes zich vastzetten in de roosters en kanalen en kan het systeem minder goed gaan werken, geluid maken en stofdeeltjes afgeven. Het is daarom belangrijk de ventilatieroosters in de gevel en de filters in ventilatiesystemen minstens 1 keer per jaar schoon te maken. Maak ook de afzuigventielen van de ventilatiekanalen in keuken, wc en badkamer minimaal 1 keer per jaar schoon.

© Gebroeders Nieberding 2018 - Website & SEO door Swartwebdesign